neděle 13. července 2014

Lehtisaari, koupání, děti a děti




Zaslíbený ostrov
V severozápadním cípu města Jyvaskyla, na jezeře Tuomiojarvi, leží ostrov Lehtisaari, výletníkům zaslíbený. Nevelký kousek pevniny s tradičním dřevěným domem stíněným korunami vzrostlých jehličnanů odkázali bohatí manželé církevnímu spolku. Ovšem za jedné podmínky – ostrov bude sloužit veřejnému blahu. A tak se také stalo. Od těch dob každou celou hodinu míří z nenápadného mola na břehu bytelná pramice poháněná mocnými záběry pádel ztepilého kormidelníka či kormidelnice, která na své palubě uveze až dvanáct výletníků s veškerým jejich vybavením. Tato rychlá a dobrodružná doprava z a na pevninu ovšem není vše, co ostrov svým návštěvníkům zdarma poskytuje. Tři grily v plné pohotovosti (zásobené kůrou a naštípaným dřívím) jsou připraveny pro grilovací orgie a oheň v kamínkách dřevěné sauny celý den nevyhasíná, aby teplotu uvnitř vytáhl na 90 i 100 stupňů Celsia. Další atrakcí je projížďka na pramici či kanoi, které vám obsluha ostrova – jen proti podpisu do jakési evidenční knihy – na hodinu zapůjčí. Početným skupinám mladých, starých i dětí jsou k dispozici také převlékárny (ty ve Finsku najdete u každé sebemenší pláže – asi abyste ostatní nefotili bílým zadkem) a toalety. Tento ráj na zemi je strážen hrstkou nařízení, které vám připomenou, že jste na půdě boží. Takže žádný alkohol a žádné cigarety, přátelé!


Jelikož momentálně zažíváme nádherné finské léto plné slunečního jasu a světla, které takřka neustává, je ostrůvek doslova obležen koupání chtivými výletníky. Na slunci sice teploty atakují hranici 30 stupňů, ovšem správný Fin nezanedbá příležitost k saunění nikdy! Takže každé koupání startuje tím, že se nasáčkujete do sauny (tentokrát v plavkách, přeci jen jste na křesťanské hlíně), tam se (v mém případě) snažíte přežít žhnoucí lávu tekoucí do vašeho krku a když už myslíte, že to s vámi šlehne, vydáte se na molo a spustíte své tělo do kapaliny. Osvěžující, velmi osvěžující!


Když už jsme u té jízdy pramicí a na kanoi – každý vodák, který se ve Finsku vydá brázdit vodní hladinu, je povinen, opakuji povinen, nosit záchrannou vestu. Takže pokud vás ruka zákona spatří, jak si to drandíte nezabezpečeni, může se docela klidně stát, že zaplatíte pokutu!

Z deníčku au pair

Je ze mě cuchta
Brázdím s kočárem satelit oděná do trička, do kterého si dítě otřelo banán a ovesnou kaši a džínsů obalených psími chlupy. A je mi to jedno! Veškerou energii jsem spotřebovala na oblečení dítěte válejícího se po pohovce, navléknutí debilně miniaturních ponožek a bot, nacpání nezletilce do kočáru a sbalení plíny a šesti druhů aut. Také jím čokoládu. Hodně čokolády, protože mám pocit, že si každičký kousek téhle kalorické pumy stokrát zasloužím. Začíná to do sebe zapadat, ty puzzle ze života matky na mateřské.

Jak jsme měli štěňátko
Přátelé, nemyslím si, že byste byli tak slabomyslní, ale pro jistotu: nikdy, ale opravdu nikdy si nepořizujte štěně, když máte malé dítě. Tedy pokud nechcete každý večer počítat, kolik šedivých vlasů a lysin po vlasech vytrhaných vám přibylo. Vím to, protože naše domácnost byla na týden oživena pětiměsíčním štěnětem středního pudla. Nedovedete (nebo možná dovedete?) si představit, co za úkol je rozdělit mezi dvě děti a psa míče, když si samozřejmě všichni chtějí hrát ve stejnou chvíli s tím samým a jediným balonem! Do toho šílené štěně pravidelně žvýká dětské končetiny svými jehličkovitými zuby, pročež děti řvou jak v amoku, pes si myslí, že křičí nadšením a skáče a žvýká je ještě intenzivněji. 

Groteska
Venku svítí slunce. Rozhodnu se, že pes i dítě zaslouží trochu čerstvého vzduchu. Běhají po zahradě, hrají si, idyla. Pes zmizí. Konec idyly. Řvu. Pes se nevrací. Běžím před dům. Najdu psa, jak tlačí olbřímí lejno přímo před vstupem do sousedova baráku. Běžím zpátky k našemu domu pro lopatu. Zatím, co se snažím nabrat hovno, pes mizí v dálce. Vidím, jak se dítě rozbíhá opačným směrem po silnici. Řve, protože ho pálí asfalt do chodidel. Řvu na psa. Řvu na dítě. Nikdo z nich nereaguje, jen dítě běží pomaleji (kvůli rozpálenému asfaltu), tak se mi ho podaří chytit. Nesu ho domů, řve. Zavřu ho v domě a běžím hledat psa. Řvu jeho jméno a české nadávky. Pes nikde. Vzdávám a jdu domů. Šťastný pes přibíhá po deseti minutách. Všechny zavírám doma. NIKDO nepůjde ven, i kdyby se to slunce na obloze mělo usmát!

Sdílení
Je smutné, jak moc s vámi chce malé dítě všechno sdílet. Za můj pobyt zde došlo v tomto směru už k několika incidentům, které trochu narušily mou psychickou rovnováhu. Poprvé mi S donesl něco, co velmi silně připomínalo výdobytek z nosu. Podruhé to byl chuchvalec vlasů, který našel ve sprchovém koutě. (A tady je třeba poznamenat, že jestli je mi z něčeho šoufl, jsou to vlasy, které opustily hlavu. Klidně hlavu Orlanda Blooma, klidně před minutou, ale jak nevězí v pokožce, mám chuť křičet a pálit kadidlo.) No a vrcholným číslem bylo, když malý blonďák přiběhl s extatickým křikem „kakka, KAKKA!“, na prstě něco, co bylo před chvílí v plíně. Bomba.

Na cesty se pojistěte
Než jsem do Finska jela, váhala jsem nad zdravotním připojištěním. Říkala jsem si – co by se mi tak při hlídání dětí mohlo stát? Nuže, nyní již chápu, že jde v podstatě o rizikové zaměstnání, které v případě, že ztratíte ostražitost, zavání nějakou škodou na těle. To si tak v klidu sedíte, najednou dítě přiběhne a širokým obloukem vás přetáhne šípem z kuše („Kuše? Kdo jí to dal?? Kdo by, Ježíšek.“). Nebo přijede s odstrkovadlem v podobě žertovného oslíka a když neuskočíte, přejede vám nohy.  Případně přinese míč a hodí vám ho z 30 centimetrů do břicha. To, že vás kráká za vlasy a škrábe nehty, je vlastně už jen bonusový materiál.

Žádné komentáře:

Okomentovat