pátek 17. října 2014

O období vzdoru




Jak jsem sekla s finštinou
Jelikož se tu snažím hrát florbal, zdálo se mi pochycení několika základních finských slov jako užitečný postup pro zapadnutí do kolektivu. Proto jsem poprosila spoluhráčku o překlad pochvalného „pěkná přihrávka!“ a pak celý týden pilně trénovala. Nadešel den D, já si v šatně vzala slovo, oznámila všem, že umím novou a užitečnou frázi a promluvila finsky. Následovalo rozpačité ticho, které prolomila až jedna z dívek úlevným „ahá!“, načež větu zopakovala zcela jinak. Ukázalo se, že v mém podání zněla: „pěkná rakovina!“...
No a tím na víko rakve dopadla poslední lopatka hlíny pohřbívající mou snahu alespoň trochu se naučit finsky. Končím s tím proklatým jazykem plným nástrah!

Chvála Onnibusům!
Nestává se moc často, abych v rámci Finska mluvila o něčem levném, proto by bylo velikým hříchem nezmínit Onnibusi. Nejen zkušený lingvista v tomto názvu rozpozná bus a je to skutečně tak. Dvoupatrové červenočerné autobusy, které vtrhly na finský trh, aby převálcovaly Matkahuolto – dosud využívaného veřejného dopravce, umožňují křižovat Finsko i nám, chudým au pair. Například cestu do Helsinek, kterou hulící matka v nějakém horečnatém snu ocenila na 55 euro, můžete na palubě Onnibusu absolvovat i za 5 euro! A to jsou zbrusu nové červené busíky vybaveny wifi, záchodem a zavazadla od vás převezme zaměstnanec v rukavičkách, aby je pečlivě uložil do zavazadlového prostoru. Sbohem, Matko!


Z deníčku au pair

Klika cvakla, dvéře letí, asociální dítě vchází do dveří …
To tak jednou v kuchyni vyklízím myčku a náhle nečekán, nezván, zvonkem či klepáním neohlášen, vejde do domu náš známý asociální kamarád Miko. Já i pes jsme zůstali překvapeně zírat, zatímco neohrožený Minifin bez jediného pohledu mým směrem prošel dům, zběžně obhlédl všechny místnosti, a jelikož staršího synátora doma nenašel, beze slova budovu opět opustil, zanechávajíc mě v šoku a vchodové dveře dokořán … Takhle se to dělá, másla! 


Období vzdoru
Je to tady. Hledám na internetu hesla typu „jak zvládnout hysterický záchvat u dvouletého dítěte“. Kromě toho, že jsem se řádně vyděsila u jednoho z nalezených výsledků („náš syn píchá ostatní děti do očí“), jsem z přečtených diskuzí pochopila, že podobné chvíle zhutnělých emocí zažívá spousta matek. Já dnes hloupě nesouhlasila s S snahou strkat si ruku do krku a dávit se (ty voe, může mi někdo vysvětlit, proč to dělá?), za což jsem obdržela opravdu povedený hysterák v dárkovém balení. Jelikož dítě v těchto chvílích nemohu rozřezat tou plastovou motorovou pilou, kterou má mezi hračkami, občas si myslím, že mi z toho přetlaku v hlavě vypadne oční bulva. Naprosto chápu, že si nezletilec v tomto věku buduje vlastní identitu, začíná zjišťovat své možnosti a hranice a rozhodně to NENÍ podřízený sluha, který by měl poslechnout na slovo. Ještě jsem se ovšem nesmířila s tím, že podřízený sluha, který má poslechnout na slovo, jsem v jeho představách já! Už dnes, když se vzbudí po odpoledním spánku, z postýlky volá: „Nenato, pocem!“

Mimochodem, ještě k onomu problematickému dítku píchajícímu ostatní děti do očí – taky se nemůžete zbavit té představy, jak jeho maminka rozdává ostatním návštěvníkům dětského hřiště plavecké brýle s nervózním „náš Ládík je trochu divočejší“?



Fuj je to!
Protože jsem specialista na hororové představy a scénáře, kdykoli jdeme lesem, čekám každým okamžikem, že se dítě najednou vymrští a bez kousání spolkne tu nejjedovatější muchomůrku, narve si do chřtánu vraní oko převlečené za jeřabinu nebo spáchá jiný zločin. V přípravě na tuto situaci jsme zatím čelili S snaze pozřít nechutný ohryzek z jablka, který našel zahrabaný v pískovišti. Ačkoli si velice dobře pamatuji, jak u babičky na dvoře slepice zobaly mimo zrní i kamínky pro lepší zažívání, stejně se mi nápad spolknout olezlé sousto obalené pískem nezdál jako nejvhodnější. Věděli jste, že zmáčknutí tlamy v oblasti spoje čelistí - obvyklý trik bezchybně fungující u všech psů – na děti nezabírá? Za ďábelského chechotu mikrotvora jsem s použitím veškeré síly dětská ústa vypáčila, abych rozžvýkanou směs jablka a písku vyklepala ven. Podle otisků na rukou soudím, že dentici máme kompletní.

Sním o tom, jak toho, kdo tam ohryzek zapomněl, pohřbívám zapomenutou dětskou lopatičkou až na dno pískoviště.


Žádné komentáře:

Okomentovat